23.6.11

Δραστηριότητα : Διαφορές Δαρβίνου και Λαμάρκ

Να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο σχετικά με τον Λαμάρκ και τη θεωρία του για την εξέλιξη. Επίσης, να ανακαλέσετε στη μνήμη σας όσα μάθατε για τη θεωρία της εξέλιξης, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Δαρβίνο. Στη συνέχεια:

α. Να συμπληρώσετε τα κενά στο κείμενο που ακολουθεί.
β. Να παρατηρήσετε προσεκτικά τις στήλες της εικόνας που ακολουθεί ( μπορείτε να την μεγενθύνετε πατώντας επάνω της ) και να γράψετε στο κενό πλαίσιο το όνομα του επιστήμονα που αντιστοιχεί σε καθεμία από αυτές.


ΛΑΜΑΡΚ
Ο Λαμάρκ δημοσίευσε το 1809 μία αρκετά αντιφατική θεωρία σχετικά με την εξέλιξη. Προσπαθούσε να εξηγήσει τις ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών ζώων, υποστηρίζοντας ότι όλες οι μορφές ζωής ξεκίνησαν αρχικά από απλά σκουλήκια και είχαν μια εσωτερική τάση να εξελιχθούν σε πολυπλοκότερους οργανισμούς. Τελικά, μέσα από αυτή την εξελικτική δύναμη προέκυψαν τα θηλαστικά, καθώς και οι άνθρωποι. Η θεωρία του Λαμάρκ ότι οι οργανισμοί μετέβαιναν από τον ένα τύπο στον άλλο αποτελεί ακόμα και σήμερα την κεντρική ιδέα πολλών σύγχρονων απόψεων σχετικά με την εξέλιξη. Όμως το γεγονός ότι τα σωματικά όργανα μεταβάλλονται ανάλογα με την προσαρμογή τους στο περιβάλλον (κληρονόμηση επίκτητων χαρακτηριστικών) δεν είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα.



Σύμφωνα με τον......................, οι καμηλοπαρδάλεις εξελίχθηκαν τεντώνοντας τον λαιμό τους, για να μπορέσουν να φτάσουν τα ψηλά φύλλα στα δέντρα, με αποτέλεσμα κάθε γενιά να γεννιέται με έναν ελαφρά μακρύτερο λαιμό.

Σύμφωνα με τον......................, μεταξύ των καμηλοπαρδάλεων υπάρχουν κάποιες με μακρύτερους και κάποιες με κοντύτερους λαιμούς. Αυτές που έχουν το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ευνοημένες έναντι των άλλων, γιατί μπορούν και βρίσκουν ευκολότερα τροφή στα ψηλά κλαδιά των δέντρων. Συνεπώς, οι καμηλοπαρδάλεις που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό και επιβιώνουν είναι περισσότερες από τις άλλες και ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν περισσότερους απογόνους, αυξάνοντας τη συχνότητα αυτού του χαρακτηριστικού στις επόμενες γενιές.



Προέλευση : Τετράδιο Εργασιών Βιολογίας (Γ Γυμνασίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου