23.6.11

Δραστηριότητα : Σύγκριση Θεωρίας Εξέλιξης με Θεωρία Δημιουργίας

Δεν συμφωνούν όλοι με τους βιολόγους. Μια ομάδα που εναντιώνεται στις θεωρίες τους είναι οι οπαδοί της θεωρίας της δημιουργίας. Γι’ αυτούς η Βίβλος και ειδικότερα η Γένεση αποτελούν τη μόνη πηγή πληροφοριών για την προέλευση της ζωής και του ανθρώπου. Οι οπαδοί της δημιουργίας δεν δέχονται την ιδέα ότι τα είδη αλλάζουν, ούτε δέχονται ότι τα απολιθώματα αποτελούν αποδείξεις της εξέλιξης. Αλλά η αντίθεση τους στην εξέλιξη είναι πολύ εντονότερη σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι άνθρωποι και πίθηκοι έχουν κοινό πρόγονο, από τον οποίο εξελίχθηκαν μέσω της Φυσικής Επιλογής. Οι οπαδοί της δημιουργίας αντιτίθενται σ' αυτό, υποστηρίζοντας ότι, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε ο άνθρωπος δεν θα ήταν παρά άλλο ένα ζώο και όχι το αγαπημένο δημιούργημα του Θεού.

Εξάλλου, η βιβλική ιστορία της Γένεσης διδάσκει ότι όλος ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Τον 17ο αιώνα ο αρχιεπίσκοπος Τζέιμς Άσερ χρησιμοποίησε τη Βίβλο για να υπολογίσει την ηλικία της Γης και κατέληξε ότι ήταν μικρότερη από 6.000 χρόνια. Ο Γουίλιαμ Πέιλι ήταν ένας θεολόγος που ήθελε να αποδείξει την ύπαρξη του θεού. Παρατήρησε ότι τα φυτά και τα ζώα ήταν καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους - τα ψάρια έχουν σχήμα κατάλληλο για κολύμπι και τα πουλιά έχουν φτερά και πούπουλα για να μπορούν να πετούν. Ο Πέιλι υποστήριζε ότι όλα αυτά τα υπέροχα σχέδια είναι η απόδειξη της ύπαρξης ενός τέλειου τεχνίτη. Όπως ένα καλό ρολόι μπορεί να φτιαχτεί μόνο από έναν επιδέξιο ωρολογοποιό, έτσι και τα πολύπλοκα ζώα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί από έναν πολύ ικανό δημιουργό, τον Θεό.

Αυτές οι θεωρίες αμφισβητήθηκαν από τις επαναστατικές ιδέες δύο πεφωτισμένων επιστημόνων, του Γάλλου βιολόγου Λαμάρκ και του Βρετανού γεωλόγου Σερ Τσάρλς Λάιελ, που υποστήριζαν ότι ο κόσμος ήταν πολύ αρχαιότερος απ' ό,τι πίστευαν μέχρι τότε. Ο Λάιελ έδειξε ότι κάθε γεωλογικός σχηματισμός -ακόμα και τα τρομερά φαράγγια- μπορεί να δημιουργήθηκε από δυνάμεις που είναι γνωστές σήμερα, όπως η διάβρωση από τα ποτάμια ή η ανοδική ώθηση της ηφαιστειακής θερμότητας, δεδομένου ότι η επίδραση τους γίνεται μέσα σε εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η θεωρία ερχόταν σε αντίθεση με την άποψη που κυριαρχούσε τότε ότι τα βουνά και οι κοιλάδες φτιάχτηκαν από τον θεό. Η διορατικότητα του για τη μεγάλη ηλικία της Γης επέδρασε σημαντικά στον Δαρβίνο. Σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζωή υπάρχει στον πλανήτη μας εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Να χωριστείτε σε δύο ομάδες και να συλλέξετε στοιχεία για τη θεωρία της δημιουργίας και για τη θεωρία της εξέλιξης. Να αναπτύξετε τα υπέρ και τα κατά επιχειρήματα για κάθε θεωρία και με την καθοδήγηση και τον συντονισμό του καθηγητή σας να οργανώσετε ένα debate (δημόσια αντιπαράθεση). Να καταγράψετε εν συντομία μερικά από τα επιχειρήματα σας.


Προέλευση : Τετράδιο Εργασιών Βιολογίας (Γ Γυμνασίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου